Her er våre beste tips til hvordan du kan spare penger i hverdagen samtidig som du sparer naturen.
Dette er Sorteres beste sparetips til deg. Informasjonen er ikke sponset eller finansiert av noen av aktørene som er trukket frem på våre topplister. Send oss gjerne flere sparetips.
Hvordan kan jeg spare penger på å redde mat fra å bli kastet?
Få sparetips og kunnskap om å ta vare på maten i Brukopp-leksikonet
I Brukopp-leksikonet til Matvett får du gode sparetips og kunnskap om holdbarhet og riktig oppbevaring av ulike matvarer, og hvordan vi kan bruke sansene våre for å unngå å kaste mat. Mat har en verdi selv om den ikke er helt fersk, og det gis også tips til hvordan ta vare på og bruke for eksempel middagsrester videre.
Spar penger og redd mat gjennom Too Good To Go
Appen “Too Good To Go” gir deg mulighet til å redde mat over hele landet og samtidig spare mye penger. I appen finner du alt fra vanlige dagligvarebutikker og bakere til hoteller og restauranter.
Spar penger og redd mat når du er på butikken
- Se etter “snart utgått på dato”-hyllen. Der finner du vanlige dagligvarer til lavere priser. Kanskje du finner matvarer som kan fryses ned? Eller kanskje akkurat dagens middag ligger i hyllen?
- Sjekk om din nærbutikk selger brød billigere på ulike tidspunkt. Noen butikker selger gårsdagens brød til halv pris, mens noen har halv pris på brød rett før stengetid.
- Sjekk om din nærbutikk er på “Too Good To Go”. Da kan du få varmmat, bakervarer eller overraskelsesposer til mye lavere pris.
Kjøp overskuddsmat på Holdbart.no
Butikkjede som selger overskuddsmat med opptil 90% rabatt så maten blir spist opp samtidig som du du sparer penger. Dette er varer som ellers ville blitt destruert og kan være produkter som har kort eller passert «Best før dato», er utgått fra sortimentet eller har endret emballasje, er sesongvarer eller er overproduserte varer.
Få matredder- og sparetips fra influencere
En rekke influencere gir deg både inspirasjon og praktiske sparetips for å unngå matsvinn. Vi anbefaler å følge for eksempel
Hvordan kan jeg få fikset og reparert det jeg allerede har?
Få tips til reparasjoner og finn reparatører med “Ta vare på det du har”
På Ta vare på det du har finner du
- enkle tips og triks til vedlikehold og enkle reparasjoner
- oversikt over reparatører som du lett kan få hjelp av for å fikse tingene dine.
Ta vare på det du har drives av Naturvernforbundet.
Finn reservedeler når en del er gått i stykker
Selv om en del av et produkt er ødelagt, som en knust blenderkanne, trenger du ikke skifte ut hele produktet. Sjekk om produsenten eller butikken hvor du kjøpte produktet har reservedeler. Flere større butikkjeder har begynt med eget salg av reservedeler, som
Å finne reservedeler vil bli enklere og enklere. Det vil settes krav til produsenter om å tilrettelegge produkter slik at de kan repareres og at det blir enkelt å få tak i reservedeler.
Lær enkle reparasjonsteknikker med Norges Husflidslag
Norges Husflidslag arrangererer Fikselaug, som er åpne arrangementer hvor du kan lære enkle håndverksteknikker for reparasjon av tekstiler og utstyr. Gå inn i kurskalenderen til Norges Husflidslag og velg kategorien “Holdbart”.
Lær å fikse turutstyret med DNT
Med litt kunnskap og erfaring kan du også fikse turutstyret, sier DNT. Her finner du tipsene som gjør det lettere å ta vare på og reparerer det turutstyret du allerede har.
Nyttig sparetips – lær å fikse klær
Fikseklubben, som du kan følge på Instagram, vil lære deg hvordan klesfiksing kan være enkelt, kreativt og gøy. Fikseklubben holder også kurs og mange tips er gratis.
Kan bestemors gamle gardin bli festkjolen? Ja, sier jentene bak Fæbrik, som ønsker at flere kan ta vare på tekstilene og gi de et lenger liv. Følg de på Instagram for inspirasjon til egne prosjekter. De tilbyr også blant annet nettkurs og kjøp av oppskrifter.
Få inspirasjon og reparasjonstips fra My visible mend (mending = reparasjon). My visible mend har også en blogg med ulike reparasjonsteknikker.
Fiks elektronikken hos Restarters Norge
Restarters Norge arrangerer fiksefester hvor frivillige “fiksere” hjelper deg med å fikse ødelagt småelektronikk, som mobil, radio eller hodetelefoner.
Hvor kan jeg låne og leie?
Lån av (eller til) naboen
Spør eller tilby naboer om hjelp og utnytt felles ressurser. Sjekk om det er lokale grupper på Facebook. Enkelt, bærekraftig og ålreit for lommeboka. På toppen av det hele kan du bli litt bedre kjent med naboene dine.
Lån eller lei sports- og friluftsutstyr
På Skattkammeret kan barn og unge opp til 18 år låne sport- og fritidsutstyr gratis flere steder i landet. For voksne vil kostnaden varierer ut fra hvor i landet du holder til. Skattekammeret arrangerer også kostnadsfrie aktiviteter.
BUA er på mange måter det samme som et bibliotek, men hvor bøkene er byttet ut med sports- og friluftsutstyr. Gratistilbudet er først og fremst til barn og unge, men alle kan låne om det er nok utstyr som passer. Bua finnes over hele landet.
På Pinsj kan du kan du både låne, leie og kjøpe brukt sports- og friluftsutstyr.
Lån fra biblioteket
På bibliotek kan du låne bøker, spill, filmer og mye annet. I tillegg har mange bibliotek startet utlån av blant annet verktøy og instrumenter. Sjekk tilbudet på ditt bibliotek. Med nasjonalt lånekort kan du låne bøker og materiale fra alle landets bibliotek.
Sparetips; Leie, ikke eie
Verktøy til oppussning eller fiksing i huset trenger du kanskje bare en kort periode. Derfor tilbyr en rekke butikkjeder nå utleie av verktøy. Sjekk leiemuligheter hos
Eller spør om naboene dine har verktøy til låns.
Hvor kan jeg kjøpe (og selge) brukte ting?
Kjøp og selg på Finn.no
Norges største markedsplass for å kjøpe og selge brukt. Finnes både som nettside og app.
Her er det mye penger å spare, samtidig som du bidrar til å ta vare på skogen.
Kjøp på bruktbutikker over hele landet
Bruktbutikker finnes flere og flere steder over hele landet. Søk på google etter bruktbutikk pluss navn på stedet ditt eller din kommune.
Mange av landets renovasjonsselskap har satt opp bruktbutikker eller ombruksområder hvor du kan gå på skattejakt! Her bugner det av sportsutstyr, porselensservise, kvalitetsklær, leker og møbler. For å nevne noe. Finn din nærmeste butikk her.
Kjøp på loppemarked
Våren og høsten er for mange synonymt med loppemarked, ofte arrangert av lokale skolekorps. Samtidig som du sparer penger og sørger for til at ting får et lenger liv, bidrar du også til drift av skolekorpsene.
Søk i og sjekk arrangementoversikten på Facebook, hva-skjer-kalendere i din kommune eller gå til korpsenes hjemmeside for informasjon om når neste loppemarked er. Noen kommuner har laget oversikt over alle loppemarked i sin kommune, som i Oslo.
Kjøp bøker på Bookis og iBok
Kjøp og selg brukte bøker på Bookis, fra vanlige romaner til faglitteratur.
På iBok kan du kjøpe og selge brukte pensumbøker.
Kjøp nesten ny mobiltelefon
Kjøp en nesten ny mobiltelefon, og spar penger og sørg for verdifulle ressurser blir brukt videre så lenge som mulig. Nesten nye telefoner kan du kjøpe på for eksempel Finn. Kjøper du hos en forhandler kommer de ferdig fikset og med garanti, som hos
Kjøp og selg på Facebook
Det finnes enormt mange kjøp/salg/gi bort-grupper på Facebook i tillegg til Facebook Marketplace. En av fordelene med disse gruppene er at de er spesifikke for et område, slik at det er kort vei fra selger til kjøper. I tillegg finnes det mange nisjegrupper, slik at du raskere kan finne aktuelle kjøpere/selgere.
Hvor kan jeg kjøpe (og selge) brukte klær?
Kjøpt brukte klær hos Tise
App for å kjøpe og selge brukt. Tise ønsker å hjelper vi folk å gjenbruke ved å gjøre second hand morsommere og mer inspirerende. Tise på Instagram.
Kjøp brukte klær hos Fretex, UFF, Kirkens bymisjon og NMS Gjenbruk
I Fretex sine butikker kan du finner du klær som fortjener å brukes videre. Fretex har også nettbutikk. Når du handler på en Fretex-butikk er du også med å bidra til Frelsesarmeens sosiale arbeid.
UFF har butikker i Oslo, Trondheim, Stavanger og Hamar. Når du handler i UFF sine butikker bidrar du samtidig til at UFF kan donere flere millioner kroner hvert år til utviklingsprogram i utsatte land.
Kirkens Bymisjon har butikker over hele landet. Når du handler her bidrar du til at deltakere med ulik bakgrunn får verdifull arbeidstrening som gjør at de lettere kan komme tilbake til det ordinære arbeidsmarkedet.
NMS Gjenbruk har butikker over hele landet. Butikk-kjedens kjennetegn er: Miljø, misjon og møteplass.
Kjøp brukte barneklær hos Levd.no
Røde kors sin nettbutikk for kjøp og donasjon av brukte barneklær. I Oslo og omegn hentes barneklær (av fortsatt god kvalitet) på døren din kostnadsfritt.
Meld deg inn i lokale byttesirkler på Facebook
På Facebook finnes det lokale byttesirkler over hele landet. Her kan du bytte både klær og andre ting. Søk etter byttesirkel og ditt område/kommune, enten på Google eller Facebook. Finner du ingen byttesirkel i ditt område? Se gjerne hvordan andre gjør det og opprett en egen byttesirkel for ditt lokalområde.
Delta på eller arranger klesbyttedag
Den store klesbyttedagen arrangeres en gang i året, men klesbytting kan gjøres hele året. Det kan like godt bli en hyggelig kveld med venner og naboer, som et stort offentlig arrangement. Finn sparetips og materiell for å arrangere din egen klesbyttedag.
Spar litt her og der
Få bedre økonomi med Pengesnakk
Pengesnakk gir deg gode sparetips som kan forbedre din egen økonomi, og mye handler om å bruke ressursene dine smartere.
Ha med nett eller sekk når du handler i butikken
Handler du tre ganger i uken, og kjøper to poser hver gang, så blir det til slutt litt kroner av det. Faktisk nesten 1000 kr på ett år. Trenger du slike store poser til restavfallet eller annet? Da kan du kjøpe en pakke med 20-litersposer til litt over 20 kroner, eller litt over en krone per pose.
Sparetips; dropp å kjøpe oppbevaringsbokser, bruk syltetøyglassene
Glassemballasje er som skapt for gjenbruk. De kan du bruke uendelig antall ganger, helt til du til slutt sorterer de. Her har vi samlet mange tips til hva du kan bruke de til, fra oppbevaring av mat til drinkeglass.
Gjenbruk det du har i skuffer og skap
Mye av det vi har på kjøkkenet kan gjenbrukes eller etterhvert skiftes ut med ting som kan brukes enda flere ganger.
- Tøm ut smulene og bruk plastposer fra brød, boller og frukt på nytt.
- Aluminiumsfolie og -former kan brukes flere ganger, eller erstattes med ildfaste former som kan brukes enda flere ganger.
- Tørkerull er kjapt og enkelt, men ofte kan det være like greit å bruke for eksempel klut, håndkle eller tøyservietter.
- Bakepapir kan brukes flere ganger før du kaster det. Om du ønsker noe som kan brukes enda flere ganger kan du bytte det ut med for eksempel gjenbrukbart bakepapir, en stekefolie eller silikonmatter. Matpapir kan du bytte ut med bivokspapir eller en matboks.
Ta vare på resteplank og bygg noe nyttig
Har du noen planker stående, kapp eller kanskje en gammel benkeplate? Da er veien kort fra verdiløs til verdifull. Sortere gir deg 5 oppskrifter, fra stort til smått, på ting du kan bygge av kapp og planker som blir til overs