Slik gjør du det

[sortere-general-page-title ][/sortere-general-page-title] [sortere-general-lead content=Hvor%20ren%20skal%20emballasjen%20v%E6re%3F%20Hva%20skal%20sorteres%20hvor%3F%20Hvor%20leverer%20du%20batterier%20og%20elektrisk%20avfall%3F%20Hvor%20panter%20du%20p%E5%20farten%3F%20Vi%20har%20samlet%20gode%20tips%20til%20hvordan%20du%20gj%F8r%20det.%20] [/sortere-general-lead]

Slik får du aluminiumsformen tom

Aluminiumsformen er ikke verdiløs selv om den er tom for laks. Den kan smeltes om i det uendelige, uten at det går utover kvaliteten. Bruker vi den på nytt, i stedet for å lage aluminium fra bunnen av, sparer vi energi og naturressurser.

Slik gjør du det:

 • Skrap ut eventuelle rester, skyll formen i kaldt vann og rist den drypptørr.
 • Er aluminiumsformen veldig tilgriset, lar du den stå i litt vann til innholdet løser seg opp, eller bruker litt tørkepapir for å få ut restene.
 • Det viktigste er at du får bort matrestene, det går greit om det er et tynt fettlag igjen.
[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/avfallstype/Metallemballasje/80 title=Slik%20sorterer%20du%20metallemballasje][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/metallemballasje/ title=Dette%20skjer%20med%20metallemballasjen%20etter%20du%20har%20sortert][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Slik får du makrell i tomat-boksen (og andre hermetikkbokser) tom

Historien om de tre små fisk kan bli en lang en. Makrell i tomat-boksen kan ha evig liv, og smeltes om i det uendelige, så sant ingen kaster den i søpla før den kommer så langt.

Slik gjør du det:

 • Skrap ut eventuelle rester, skyll i kaldt vann og rist den drypptørr.
 • Er hermetikkboksen veldig tilgriset, lar du den stå i litt vann til innholdet løser seg opp, eller bruker litt tørkepapir for å få ut restene.
 • Det viktigste er at du får bort matrestene, det går greit om det er et tynt fettlag igjen.
[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/avfallstype/Metallemballasje/80 title=Dette%20sorterer%20du%20som%20metallemballasje][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/metallemballasje/ title=Dette%20skjer%20med%20metallemballasjen%20etter%20du%20har%20sortert][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Slik får du påleggstuben tom

Selv om påleggstuben er tom, er den full av muligheter. Sorterer du den som metallemballasje kan den smeltes om i det uendelige. Da sparer vi enorme mengder energi og unngår unødvendige inngrep i naturen.

Slik gjør du det:

 • Påleggstuber i metall sorteres som metallemballasje, , så sant tubene er tomme. De er tomme nok når du har klemt ut det du kan av innhold.
 • Bruk en kniv for å presse ut resten av innholdet, eller dra tuben langs bordkanten. Korken skrus av og sorteres som plastemballasje.
 • Smør deg en ekstra brødskive – og sorter påleggstuben!
[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/avfallstype/Metallemballasje/80 title=Dette%20sorterer%20du%20som%20metallemballasje][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/metallemballasje/ title=Dette%20skjer%20med%20metallemballasjen%20etter%20du%20har%20sortert][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Slik får du syltetøyglass (og andre matglass) tomme nok

Å gjenvinne glass sparer 41 prosent av energien som må til for å produsere nytt glass. Men. Tilgriset glassemballasje ødelegger for gjenvinningen av det rene glasset.

Slik gjør du det

 • Når syltetøyglasset eller andre matglass er tomme, fyller du de halvfulle med kaldt vann, skrur på lokket og rister for å fjerne mest mulig rester. Du kan eventuelt ta en sveip med oppvaskbørsten.
 • Skru av lokket igjen og rist glasset drypptørt. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen, for eksempel i olivenoljeflasken.
 • Etiketten kan sitte på når du sorterer, og du trenger ikke skru på lokket igjen. Det er lettere å skille glass og metall fra hverandre på gjenvinningsanlegget når glassemballasje ikke har lokket påskrudd.
[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/fyllglasset/ title=Fyll%20glasset%20-%20bruk%20syltet%F8yglasset%20til%20noe%20nytt][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/glassemballasje/ title=Hva%20skjer%20med%20glassemballasjen%20etter%20du%20har%20sortert][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/avfallstype/Glassemballasje/46 title=Slik%20sorterer%20du%20glassemballasje][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Hvordan sortere knust keramikk og porselen

Hvordan sortere knust keramikk og porselen:

 • Glass som ikke er emballasje kastes i restavfallet, dette gjelder for eksempel keramikk og porselen.
 • Pakk det godt inn først, så de som håndterer restavfallet ikke skader seg.
 • Større gjenstander leveres på gjenvinningsstasjonen.

Du kan også levere de knuste produktene til Jernia, som leverer alt de får inn videre til gjenvinning. Hele og brukbare produkter leveres derimot ikke til Jernia.

Hvordan sortere hele produktene hele, men ikke lenger i bruk?

Gi bort eller selg! Kanskje kjenner du en nyinnflyttet student? Eller en som som elsker gjenstander med sjel og historie? Legg ut en annonse på Finn eller samle opp tingene i en eske til det lokale loppemarkedet. Når vi bruker tingene våre lengst mulig, eller sørger for at noen andre får glede av dem, tar vi vare på ressursene vi har hentet ut fra naturen.

Hvorfor er ikke kopper og ildfaste former glassemballasje?

Mange produkter av glass kan også ha en størrelse og form som skaper problemer i sorteringsprosessen, for eksempel hvis de setter seg fast i transportbåndene i anlegget.

Keramikk og porselen er ikke glass selv om det kan knuse. Produktene har en annen sammensetning enn glassemballasje, og kan inneholde materialer som ødelegger for gjenvinningen. Videre kan dette ødelegge for produksjonen av nytt glass. Når glassverkene skal produsere nytt glass, aksepterer de bare 20 gram keramikk og porselen per tonn med glassemballasje. Et lite skår kan velte et stort glasslass!

[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/glassemballasje/ title=Dette%20skjer%20med%20glassemballasjen%20etter%20du%20har%20sortert][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/avfallstype/Glassemballasje/46 title=Dette%20sorterer%20du%20som%20glassemballasje][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hvorfor/hvorfor-knuser-verden-uten-glass/ title=Hvilke%20naturressurser%20hentes%20ut%20for%20%E5%20lage%20glass%3F][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Dette gjør du med panten – hjemme og på farten

Det norske pantesystemet verdens beste og mest effektive, siden vi kan pante bokser og flasker der vi kjøper dem. Å pante flasker og bokser handler om mer enn kronene du får tilbake. Det handler om å ta vare på ressurser.

Slik gjør du det hjemme:

 • Bruk et handlenett eller en pose til å samle flasker og bokser med pant.
 • La korkene sitte på flaskene når du leverer inn panten. De blir også gjenvunnet.
 • Ta med handlenettet eller posen med panten når du skal på matbutikken – så har du også noe å bære maten i når du har handlet.
 • Du kan levere pant til alle som selger flasker og bokser med pant, både butikker og kiosker. Det er fordi loven sier at de er pliktig til å ta mot pant. Det gjør det lett å pante.
 • Merk: I butikker og kiosker uten panteautomat kan du, på grunn av plassmangel, kun levere en viss mengde.

Slik gjør du det på farten:

 • Er du på farten, kan du levere panten inn på alle butikker og kiosker som selger drikkebokser og drikkeflasker i Norge. Det gjør det lett å pante.
 • Korkene på flaskene skal sitte på når du leverer inn panten. De blir også gjenvunnet.
 • Butikker og kiosker uten panteautomat kan, på grunn av plassmangel, kun ta imot en viss mengde.
På farten? Husk at du kan slenge innom kiosken med bokser og flasker som har pantemerke, i stedet for at de ligger og slenger i naturen, eller i et søppelspann. Det lønner seg for både deg og miljøet.
[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/pant/ title=Dette%20skjer%20med%20panten%20etter%20du%20har%20sortert][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Hvordan sortere ødelagt elektronikk

Festen er ikke over for lyslenka selv om den slutter å fungere. Hva gjør du med lyslenken da, eller med barbermaskinen når den går i stykker? Elektriske produkter inneholder verdifulle materialer det er lite av i verden, som vi må bruke om igjen så lenge som mulig. Lever barbermaskinen som elektrisk avfall, så miljøet ikke sitter igjen med skjegget i postkassa.

Hvordan sortere ødelagt elektronikk:

 • Ha et sted hjemme der du samler ødelagt elektronikk, og ta det med deg når du skal på butikken.
 • Som privatperson leverer du elektronikk gratis til butikker som selger samme type produkter. Som bokhandlere, dagligvarebutikker og elektrobutikker. En ødelagt elektrisk leke kan for eksempel leveres inn til en lekebutikk, selv om det ikke var akkurat der du kjøpte den.
 • Elektronikk kan også leveres gratis hos nærmeste gjenvinningsstasjon, eller på kommunale mottak for elektronikk.
[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/elektronikk/ title=Dette%20skjer%20med%20elektronikken%20etter%20du%20har%20levert%20den%20inn][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/avfallstype/Elektronikk/29 title=Dette%20sorterer%20du%20som%20elektronikk][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]

Hvordan sortere batterier

Er du usikker på hvordan sortere batteriet når hodelykten stopper å lyse? Selv om batteriet ikke får ting til å lyse lenger, er det ofte litt restenergi igjen. “Tomme” batterier kan kortslutte og utgjøre en brannfare om de havner på feil sted.

Hvordan sortere brukte batterier:

 • Samle brukte batterier i et syltetøyglass eller en annen tom beholder.
 • Teip polene på batteriene før du leverer de inn. Det tryggeste er å levere inn batterier regelmessig, så du slipper å ha store mengder hjemme.
 • Alle batterier leveres gratis til butikker som selger samme type batteri, uavhengig av merke. Batterier kan også leveres gratis på gjenvinningsstasjonen.
 • Batterier som feilaktig kastes i restavfallet er en brannrisiko – både i avfallsbeholderen, under transport og på gjenvinningsanlegget.

Vanlige husholdningsbatterier inneholder blant annet sink. Leverer du inn brukte batterier, sørger du for at materialene de består av, kan brukes på nytt.

[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/batteri/ title=Dette%20skjer%20med%20batteriene%20etter%20du%20har%20levert%20de%20inn][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]