Når er emballasjen ren nok?

[sortere-general-page-title title=N%E5r%20er%20emballasjen%20ren%20nok%3F][/sortere-general-page-title] [sortere-general-lead content=Den%20enkle%20hovedregelen%20er%3A%20N%E5r%20emballasjen%20er%20tom%20for%20rester%2C%20er%20den%20ren%20nok%20og%20klar%20til%20%E5%20kildesorteres.] [/sortere-general-lead]
Syltetøyglasset er ren nok for kildesortering etter en skyll og rist.
Syltetøylasset trenger en liten skyll før du sorterer.

Det er ofte lite, av og til ingenting, som skal til for at emballasjen er ren nok til å sorteres. Når emballasjen er ren nok er du også trygg på at avfallet kan gjenvinnes. I tillegg sørger du for at alle menneskene som jobber med avfallet, fra den hentes hos deg til det er gjenvunnet, får en bedre arbeidshverdag. 

Tommelfingerregler:
Hvordan får du emballasjen ren nok for sortering?

Et druebeger som skylles. Noe emballasje er ren nok og klar for sortering allerede når innholdet er spist opp.
Druebegeret er klar for sortering allerede når druene er spist opp.
  • Spis opp matrester eller sorter det som ikke kan spises som matavfall.
  • En god del emballasje er klar for sortering allerede når du har spist eller brukt opp innholdet, som påleggspakken, druebegeret og ostepakken. 
  • Av og til trenger emballasjen en skyll-og-rist, en sveip med oppvaskbørsten, eller litt tørkepapir for å få bort siste matrester (som sorteres i matavfallet). Rist drypptørr og kildesorter. Et tynt fettlag går greit når du kildesorterer.
  • Er det matrester som sitter veldig godt? Da kan du kaste emballasjen i restavfallet. Forsøk gjerne å la emballasjen stå litt i vann så det løser seg opp, eller gjenbruk oppvaskvann. 

Kildesortering er ikke alltid enkelt, men du gjør en viktig jobb med å ta vare på naturressursene. Laster du ned sortere-appen har du alltid svaret i hendene, så slipper du å lese lange artikler når du lurer på noe 😉

Slik får du emballasjen ren nok

[sortere-general-accordion]
[sortere-general-accordion-element title=Hvor%20godt%20m%E5%20plasten%20vaskes%20f%F8r%20du%20kildesorterer%3F]
Rømmebeger ved middagsbordet. Skyll rømmebegeret i kaldt vann. Hjelp til med oppvaskbørsten hvis det trengs. Når begeret er tomt for rester er det rent nok for sortering.

Du trenger ikke vaske emballasjen med varmt vann og såpe. Plasten er ren nok for sortering når den er tom for produktrester og drypptørr. Et tynt fettlag går greit når du kildesorterer plastemballasje. Nugattiboksen trenger ofte fylles med litt kaldt vann og ristes, mens druebegeret er klart når druene er spist og stilken er sortert i matavfallet. 

Emballasje som rømmebeger, kjøttpakker og sjampoflasker har ofte litt rester igjen som du skyller bort med kaldt vann, og kanskje tar en sveip med oppvaskbørsten. 

Har rømmebegeret havnet bakerst i kjøleskapet og mugnet? Grav det ut og sorter i matavfallet, før du skyller rømmebegeret og sorterer det. Om du syns dette blir for guffent, kan du kaste hele rømmebegeret med det mugne innholdet i restavfallet.

[/sortere-general-accordion-element] [sortere-general-accordion-element title=Hvor%20ren%20m%E5%20papp%20og%20kartong%20v%E6re%20f%F8r%20du%20kildesorterer%3F]
Barn som heller ut melk. Skyll melkekartongen og rist den drypptørr, så er den ren nok for sortering.

Når pappesken og drikkekartongen er tom for rester er de klar for sortering. 

Få bort de siste matbitene fra pizzaesken før du sorterer den sammen med papiret. Små fettflekker på kartongen går greit når du kildesorterer. 

Melk- og juicekartonger fyller du med litt vann, heller ut, rister drypptørre og sorterer sammen med papiret (når du skriver navn og telefonnummer på disse kan du også være med i Returkartonglotteriet). 

[/sortere-general-accordion-element] [sortere-general-accordion-element title=M%E5%20makrell%20i%20tomat-boksen%20og%20fetaostglasset%20vaskes%20f%F8r%20sortering%3F]
Et tynt fettlag igjen i makrellboksen går greit når du kildesorterer.

Dette er en klassisk utfordring for mange. Få ut så mye som mulig av matrestene før du skyller og rister drypptørt. Ta en sveip med oppvaskbørsten om det trengs. Et tynt fettlag igjen går greit når du kildesorterer. 

Spare og spis-opp tips: Laken fra fetaostglasset kan tas vare på og brukes til for eksempel dressing på pastasalater eller olje over stekte poteter og grønnsaker. 

[/sortere-general-accordion-element]
[/sortere-general-accordion]

Typiske produkter som oppleves vanskelig å få rene nok

Makrell i tomat boks med rester. Et typisk produkt som er vanskelig å få ren nok for kildesortering. Få enkle tips til hvordan du får denne og andre produkter tom for rester og ren nok.

Listen under viser typiske produkter mange syns er vanskelig å vite hvordan en får ren nok for sortering. Klikk deg inn og få enkle tips til hvordan du får disse tom for rester – og ren nok for sortering (ikke nok med det, på noen får du også smarte brukopptips): 

Usikker på hva du kildesorterer noe som?

Emballasje med sorteringsmerker. Se etter Sorteringsmerke og sorteringsveiledning på emballasjen.

Se etter Sorteringsmerke og sorteringsveiledning på emballasjen. Bruk søkefeltet her på Sortere.no og søk på akkurat det du lurer på. Her får du hjelp til både hvordan du kildesorterer og hva du kan gjøre for å lage litt mindre avfall. 

[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/tips/slik-sorterer-du-blandingsemballasje title=Hvordan%20sorterer%20du%20blandingsemballasje%3F][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/tips/returkartonglotteriet title=Hva%20er%20greia%20med%20Returkartonglotteriet%3F][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/tips/hvabetyrmerkene title=Hva%20betyr%20merkene%20p%E5%20emballasjen%3F][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]