Hovedside

Når vi kildesorterer bruker vi naturressursene smartere, men med et stadig økende forbruk er ikke dette lenger nok. Vi må redusere forbruket.

Slik sorterer du blandingsemballasje

Å kildesortere kan bli utfordrende når emballasjen består av flere materialer. Her finner du tommelfingerregelen og svar på hvordan du sorterer de mest vanligste blandingsemballasjene.

Din kommune

[sortere-municipality-selection-title ][/sortere-municipality-selection-title] [sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hvordan/ title=Slik%20sorterer%20du%20der%20du%20bor][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/kart title=Finn%20returpunkt%20og%20gjenvinningsstasjoner][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/hva-skjer-etter-sortering/plastemballasje title=Hva%20skjer%20etter%20du%20har%20sortert%3F][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-waste-type-icons id_1=46 id_2=211 id_3=110 id_4=Alle url_4=https%3A//sortere.no/avfallstyper ][/sortere-general-waste-type-icons]

Tips og hjelp til sorteringen

[sortere-general-accordion]
[sortere-general-accordion-element title=Hvordan%20ser%20du%20hvordan%20noe%20skal%20sorteres%3F]

Den raskeste måten å finne ut hvordan noe sorteres er å se etter sorteringsmerke på emballasjen. Er du usikker på hva symbolet betyr, finner du svarene i denne oversikten.

På Sortere kan du søke på det du lurer på og få svar på hvordan det sorteres. Last ned Sortere-appen – så har du den lett tilgjengelig neste gang du lurer på noe. 

Hva gjør jeg om jeg ikke finner sorteringsmerke på emballasjen eller svar på Sortere?

Er det et produkt du bruker ofte, og du vil ta et ekstra steg, kan du ta kontakt med produsenten slik at blir gjort oppmerksomme på at det mangler sorteringsmerke (send gjerne med lenke til denne siden). 

Er det noe du ikke finner når du søker på Sortere? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg og oppdaterer på Sortere.

[/sortere-general-accordion-element] [sortere-general-accordion-element title=Hvor%20ren%20skal%20emballasjen%20v%E6re%3F]

Emballasjen er klar for sortering når det ikke er matrester eller andre produkttester igjen. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen, for eksempel i et fetaostglass eller en tom påleggspakke.

Skrap eller skyll bort rester med kaldt vann. Ta en sveip med oppvaskbørsten om nødvendig. Rist den drypptør eller la den stå opp ned en liten stund for å få bort så mye vann som mulig. Her finner du flere tips

Er det mye matrester igjen som du ikke får bort, kaster du emballasjen i restavfallet.

[/sortere-general-accordion-element] [sortere-general-accordion-element title=Slik%20lager%20du%20et%20godt%20system%20hjemme]

Gode vaner starter med et godt system. Med avfallstypene på en fast plass i hjemmet går kildesorteringen (nesten) av seg selv. Start med fem beholdere du kan sortere i. Du kan bruke bokser, men det er også lov å tenke utenfor den, med bærenett og kurver:

  • En beholder til papir
  • En beholder til glass- og metallemballasje
  • En beholder til plastemballasje
  • En beholder til matavfall
  • En beholder til restavfall

Plasser beholderne der avfallet oppstår, så de er lett tilgjengelige når du trenger de. Det kan være i skapene under kjøkkenbenken, eller i en stor kjøkkenskuff. Har du liten plass kan du velge mindre bokser eller stable i høyden.

I tillegg til panten, kan du også levere batterier og lyspærer på matbutikken. Ha et fast sted du samler dette, slik at de er lett å huske å ta med når du skal på butikken. 

Ha et fast sted du oppbevarer elektrisk avfall. Det kan du både levere på butikker som selger samme type produkt, eller til gjenvinningsstasjonen. I tillegg til at elektronikk inneholder edle metaller og grunnstoffer det er begrenset av i verden, inneholder de også farlige stoffer som kan gjøre skade på miljø eller dyr om de ikke håndteres på en skikkelig måte. 

[/sortere-general-accordion-element]
[/sortere-general-accordion]

Sorteringsguide for 17. mai

Om du har invitert til feiring, eller skal feire hos noen andre, her er guiden som gjør det enkelt å kildesortere og ta vare på ressursene.

Brukt matglass eller forfriskende drikke?

Kommer an på øyet som ser! Vi gir deg ni ideer til hvordan du kan skape magi med tomme matglass.