Julegaver som er bra for naturen

bærekraftige julegaver
[sortere-general-page-title title=Julegaver%20som%20er%20bra%20for%20naturen][/sortere-general-page-title]

Før du går løs på gavelisten og haster til nærmeste butikk, ta en titt på våre tips til bærekraftige julegaver! Hva med å gi bort den beste boka du leste i året som gikk? Eller opplevelser du kan dele med dine nærmeste i året som kommer? Mange av de fineste julegavene er også de mest bærekraftige.

[sortere-general-lead ] [/sortere-general-lead]
Før du går løs på gavelisten og haster til nærmeste butikk, ta en titt på våre bærekraftige julegavetips!
[sortere-general-floating-block]

Gi brukt til jul

🎁

Gi en hyggelig tjeneste

🎁

Gi bort en god opplevelse

🎁

Gi noe hjemmelaget

[/sortere-general-floating-block]

Gi brukt til jul

Må alle gavene under treet være helt nye i år? Hele 7 av 10 sier de ikke bryr seg om gaven er brukt eller ny, så lenge de får noe de liker (Finn.no,nov 2022), kanskje du kjenner deg igjen i det? Mye av det vi omgir oss med kan enda brukes, men ender opp på hylla eller i skapet – gode ting er ment til å vare lenge og vi kan dele gleden vi fikk av tingene. Dersom du selv ikke har noe imot brukte julegaver kan det være lurt å dele med nissene i ditt liv.

Bøker

Lest en god bok som du gjerne vil dele med andre? Gi bort de beste bøkene du har lest til de du er glad i. Lite slår en god historie!

Klær

Noen klær blir gamle og slitte, mens andre blir brukt sjeldent eller bare periodevis. Har du for eksempel en brukt kjeledress som barnet ditt har vokst ut av er det ingenting som stopper neste generasjon fra å bruke dressen videre.

Sportsutstyr

Noen ganger prøver vi noe nytt uten at det slår ann. Det kan være et par med vannski som ble stående i boden eller barnas skøyter som ikke har vært brukt på mange år. Hvorfor ikke gi gleden av en ny interesse i julegave?

Brettspill

Noen brettspill slår an, mens andre kanskje var litt for kompliserte (eller kjedelige)? Det betyr ikke at noen andre ikke kan ta glede av samme spill – kanskje du kjenner noen som hadde trengt litt ekstra underholdning en lørdagskveld på hytta?

Puslespill

Etter vi har funnet løsningen på puslespillet er det kanskje ikke like spennende lenger, men det betyr ikke at nestemann ikke kan gruble over samme gåte!

Lag ønskelister på Finn

Tenker du at du gjerne kunne fått noe brukt til jul? Sett opp ønskeliste på Finn!

Slik gjør du:

 1. Logg inn/lag bruker på Finn.no
 2. Trykk på “Min Finn”.
 3. Bla ned til “delte lister”
 4. Lag ny liste med navn “Ønskeliste”
 5. Du kan nå legge til din liste ved å trykke på “delte lister” etter at du har trykket deg inn på en annonse.
Det er lurt å tenke seg om før man kjøper nytt! Les våre tips for bærekraftige julegaver.

Gi en hyggelig tjeneste i julegave

Den som har alt trenger kanskje ikke flere ting? Da kan du gi bort tjenester, enten fra deg selv eller andre.

Klippekort

Gi bort en tjeneste eller opplevelse med hjemmelaget klippekort. Kanskje du kjenner noen som kunne trengt hjelp med hundelufting eller en barnevakt? Nedenfor kommer vi med noen forslag til klippekort, kanskje du kommer på noen som er enda bedre?

Fra voksne til voksne

Hundeturer, barnevakt, middagslaging, hagearbeid, henting i barnehage 

Fra barn til voksne

Barnevakt, husarbeid, hundetur

Kjærestegaver

Date, massasje, middagslaging

Gi bort en ting som kommer

Noen ganger rekker vi ikke alltid å bli ferdige med alle gaver. Da kan du gi bort noe som kommer, f.eks en strikkegenser eller beising av altan.

Kurs

Kjenner du noen som er tørst på kunnskap eller ønsker å fordype seg i et tema? Hvorfor ikke gi bort noen timer på kurs eller grunnopplæring! For eksempel kokkekurs, sykurs, språkkurs, dansekurs eller reprasjonskurs.

Andre tips til bærekraftige julegaver

Fotograftime, frisør, manikyr/pedikyr, spa-dag.

Den som har alt trenger kanskje ikke flere ting? Hva med å gi bort en opplevelse?

Gi bort en god opplevelse

Tiden som betyr mest for oss er den vi deler med noen vi er glad i. Skriv et hyggelig kort og pakk det inn sammen med noe som passer til opplevelsen du vil gi. Gir du bort en tur på kino, legg en pose godteri i gaven. Gir du bort vinsmaking, pakk kortet inn sammen med en flaske vin. Gavekort har en lei tendens til å bli liggende i en skuff, så du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe opplevelsen eller gavekortet før du gir det bort (med mindre det skal skje på en spesiell dato).

Tivoli

Fart, spenning og søtsaker. Hvem elsker vel ikke det? 

Kino

En god film kan gi bredere perspektiver, eller bare være god underholdning. En hyggelig tur på kino er som oftest velkomment.

Vinsmaking

Kjøp (to) ulike viner og ha en sommelier-kveld. Kan dere smake nyansene av røde bær og vått lær?

Spill og moro

Mange steder er det kommet opplevelsessentre for store og små. Her kan du for eksempel dra på minigolf, VR eller Escape room. Kanskje du kjenner noen som vil slåss mot VR-zombier eller få en hole-in-one?

[sortere-general-expanding-block title=Pakkelek%21 description=Er%20du%20lei%20av%20%E5%20f%E5%20eller%20gi%20bort%20ting%20ingen%20egentlig%20trenger%3F%20Da%20kan%20vi%20anbefale%20pakkelek%21]

Er du lei av å få eller gi bort ting ingen egentlig trenger? Da kan vi anbefale pakkelek!

Alle kjøper én gave per person som kommer på julaften, men alle gavene må passe for alle. Bli enige om en grei makspris på forhånd, og kjøp eller lag gaver som kan passe til flest mulig (vi vet det er vanskelig å finne noe som passer til både bestefar og lillesøster).

Våre beste gavetips er noe som kan spises eller drikkes, krydder og gode oljer til å bruke i mat, ting til hjemmet, en god bok eller gavekort/klippekort. 

Dere må ha:

 • Minst én gave til alle
 • to terninger
 1. Sett frem alle gavene og slå terningene etter tur. Dersom du får 2 like terninger på din tur kan du velge gave. Fortsett til alle gavene er valgt.
 2. Sett en timer på 20 minutter.
 3. Alle slår terningen etter tur. Dersom du får 2 like terninger på din tur kan du stjele en gave!
 4. Når timeren stopper står du igjen med gaven(e) du har nå.
 5. Åpne!

(Etter alle gavene er pakket opp er det selvfølgelig lov å bytte med hvera

[/sortere-general-expanding-block]

Gi noe hjemmelaget til jul

Å få noe som er hjemmelaget er helt spesielt. Gi den spesielle følelsen til noen du er glad i med noen av gaveidéene under.

Matvarer i glass

Mye kan puttes i glassemballasje. Er du glad i å lage hjemmelaget fremfor å kjøpe på butikken? Da kan du jo lage litt ekstra og gi bort i gave! Her en en liste over ting vi tror kunne passet godt i et syltetøyglass.

Personlig spilleliste

God musikk sier mer enn ord, det er en stemning og en følelse. Sett sammen en personlig spilleliste til noen du er glad i, kanskje for å få frem hva du føler for dem, eller gi dem litt ekstra energi i hverdagen!

Bilde-collage

Ett bilde sier mer enn tusen ord. Sett sammen deres beste øyeblikk eller fineste minner i en bilde-collage – her er det stort potensiale for sentimentale og/eller morsomme øyeblikk! 

Julepynt

Origami, dorullnisse, flettekurv.

Tips

Det var noen tips til bærekraftige julegaver fra oss i Sortere. Kanskje fikk du noen gode ideer?

Er du glad i å lage hjemmelaget fremfor å kjøpe på butikken? Da kan du jo lage litt ekstra og gi bort i julegave!

[sortere-general-file-link-list]
[sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/finn-bruktbutikker-over-hele-landet/ title=Gj%F8r%20bruktkupp%20over%20hele%20landet][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/sparetips/ title=V%E5re%2031%20beste%20sparetips][/sortere-general-list-link-element] [sortere-general-list-link-element url=https%3A//sortere.no/jul/kildesortering-i-julen/ title=Julens%20sorteringsguide][/sortere-general-list-link-element]
[/sortere-general-file-link-list]